ISOC.nl Internet Innovatie Award 2019

Met de ISOC.nl Innovatie Award wil Internet Society Nederland vernieuwende en belangwekkende initiatieven rondom internet de erkenning geven die ze verdienen. Innovaties, die een stimulans betekenen voor de groei van en kennis over het internet. De prijs wordt uitgereikt aan personen, instellingen of initiatieven en is een teken van grote maatschappelijke waardering voor prestaties ter verbetering van het internet en het gebruik ervan.

Cartoon over I Reveal My Attributes: IRMA bewijst ... meer hoef je niet prijs te geven!
Cartoon door G. Wasco

De winnaar voor 2019 is bekend! Het project IRMA van de stichting Privacy by Design is unaniem gekozen tot winnaar van de Innovatie-award 2019. Juryvoorzitter Eppo van Nispen tot `Sevenar zei hierover namens de jury: Een zeer terechte winnaar! IRMA is een privacy-vriendelijk identiteitsplatform voor zowel authenticatie als ondertekening en biedt een unieke oplossing om op een privacy-vriendelijke manier in te loggen. IRMA pakt een basis probleem aan van het internet. Het is extreem relevant voor de eindgebruiker om zelfbeschikking terug te krijgen op het internet en daarmee ook het vertrouwen in het internet te behouden.

De projecten Publicroam en OpenIntel kregen beide een eervolle vermelding van de jury. Publicroam geeft je veilig en gemakkelijk toegang tot wifi-gastnetwerken. Publicroam koppelt wifinetwerken door de authenticatie te delen. Het doel van het meetplatform OpenIntel is het vastleggen van dagelijkse snapshots van grote delen van het wereldwijde domeinnaamsysteem. Omdat de DNS een sleutelrol speelt in bijna alle internetservices, kunnen we met het opnemen van deze informatie wijzigingen op internet en dus de evolutie ervan over langere perioden volgen.

Over beide projecten was de jury zeer enthousiast. Naast eduroam en govroam wordt het nu echt tijd voor veilig wifinetwerk op publieke plaatsen voor burgers en dat brengt Publicroam dichterbij. OpenINTEL heeft nieuw onderzoek mogelijk gemaakt en wordt gebruikt om de verbeteringen van het internetprotocol te meten en inzichtelijk te maken. Een zeer relevante technische innovatie.

Genomineerden

Hier het overzicht van alle genomineerden van 2019:

Een gekwalificeerde vakjury zal de Internet Innovatie Award beoordelen. De award wordt uitgereikt tijdens de Internetnieuwjaarsbijeenkomst op 17 januari 2019 in Amsterdam. Het artwork wordt verzorgd door illustrator en grafisch kunstenaar G. Wasco.

De jury bestond in 2019 uit:

  • Dorien Zandbergen (Universiteit van Amsterdam)
  • Eppo van Nispen tot Sevenaer (Directeur Beeld en Geluid)
  • Frank Kresin (Directeur Design Lab UTwente)
  • Joost Sneller (lid Tweede Kamer)
  • Roxane van Iperen (Vice-voorzitter SIDN Fonds)

De nominaties werden door de jury beoordeeld op de criteria innovatie, impact, potentie, gereedheid en licentie.

ELVIS - Tenders Exposed

Cartoon Elvis/Tenders Exposed
Cartoon door G. Wasco

Settled

Cartoon Settled
Cartoon door G. Wasco

IRMA

Cartoon IRMA
Cartoon door G. Wasco

Make Media Great Again

Cartoon Make Media Great Again
Cartoon door G. Wasco

My Data Done Right

Cartoon My Data Done Right
Cartoon door G. Wasco

OpenIntel

Cartoon OpenINTEL
Cartoon door G. Wasco

PoliFLW

Cartoon PolyFLW
Cartoon door G. Wasco

Publicroam

Cartoon Publicroam
Cartoon door G. Wasco

SimplyEdit

Cartoon SimplyEdit
Cartoon door G. Wasco

SPIN

Cartoon SPIN
Cartoon door G. Wasco

Meer informatie

Neem contact op met Internet Society Nederland.